Szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw, zawiera najwięcej składników mineralnych, witamin oraz dwa silnie działające przeciwutleniacze - luteina i beta-karoten. To zdrowe warzywo można jeść przez cały rok. W szpinaku jadalne są tylko liście, najczęściej gotujemy je lub dodajemy surowe do potraw.
Polecam kopytka szpinakowe -samo zdrowie!
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- około 1/2 szklanki mąki pszennej
- około 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 200g szpinaku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Szpinak gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzam i odstawiamy do wystudzenia. Ugotowane i utłuczone bardzo dokładnie ziemniaki łączymy z mąkami, jajkiem i wystudzonym szpinakiem. Na oprószonej mąką stolnicy z gotowego ciasta formujemy wałek, lekko go spłaszczamy i nożem kroimy na małe kluski. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Gotowe kopytka odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Podajemy skropione oliwą, polane śmietaną lub sosem serowym.
Smacznego!
Bardzo się cieszę, że tu jesteś! Mam nadzieję, że wpis Ci się spodobał.
Uwielbiam szpinak pod każdą postacią ,więc chyba przetestuję przepis.
OdpowiedzUsuń