Dziś Polacy żyją wyborami, ale trzeba coś przecież jeść. Niekwestionowanym królem naszych stołów jest
dzisiaj z pewnością makaron, bowiem 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu.
Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu.
Historia
makaronu sięga 4 tysięcy lat i jest on jednym z najchętniej spożywanych
produktów. Słowo „makaron” jest związane z greckim określeniem, które oznacza
po prostu mąkę wymieszaną z wodą.
Makaron jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów złożonych oraz błonnika, które
są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednocześnie makaron
posiada również niski indeks glikemiczny, a dodatkowo niską zawartość
cholesterolu.
Polacy zjadają średnio 5 kilogramów makaronu rocznie, to klasyfikuje nas na
dziewiętnastym miejscu na świecie. Na pierwszym są oczywiście Włosi, którzy
zjadają rocznie 28 kilogramów.
Zatem
świętujmy Światowy Dzień Makaronu sałatką brokułową z makaronem i serem feta.
Składniki:
- 1 brokuł
- 250g makaronu np kokardki
- 50g sera typu feta
- 20 dag szynki
- 3-4 pomidorki koktajlowe
- 1/2 małej cebulki
- pęczek szczypiorku
- łyżka oliwy
- przyprawy - bazylia, lubczyk, majeranek, chili itp
Makaron
ugotuj w posolonej wodzie al dente. W tym samym czasie ugotuj brokuły przez 3-4
minuty, wyjmij i zahartuj zimna wodą. Ostudź na sicie i podziel na małe
różyczki. Ser feta i szynkę pokrój w kostkę, pomidorki na części, cebule oraz
szczypiorek drobno posiekaj. Połącz wszystkie składnik, polej oliwą i przypraw
do smaku.
Smacznego!
Lubię brokuły :)
OdpowiedzUsuń