Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega
– 3 i dlatego jest koniecznym składnikiem prawidłowej, zbilansowanej
diety. Olej rzepakowy jest uniwersalnym produktem wszechstronnie
wykorzystywanym w kuchniach świata- do smażenia, wypieku ciast, przygotowywania
sosów i sałatek.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 20 dag górskiego sera oscypka
- 30 dag piersi z kurczaka
- 1 opakowanie kiełków na patelnię
- 1 cebulkę dymkę ze szczypiorkiem
- 4 rzodkiewki
- garść sałaty lodowej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy do
miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w
niewielkie paski, panierujemy i przesmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Na
tej samej patelni podsmażamy mieszankę kiełków. Ser kroimy w drobną kostkę.
Ostudzone kiełki dorzucamy do kaszy. Umytą rzodkiewką ścieramy na tarce o
dużych oczkach. Dodajemy do sałatki, doprawiamy solą, pieprzem oraz 2 łyżeczki
oleju rzepakowego. Wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz