Moja córka jak wiele dziewczynek pokochała Elzę, główną bohaterkę filmu "Kraina lodu". Mimo, że film oglądał tylko raz, a kończy tylko 3 lata piosenkę "Mam tę moc" nuci bez ustanku. Córka marzyła o lalce stylizowanej Elzą, a mama marzyła o zmierzeniu się z tortem w kształcie lalki. Tak powstał mój pierwszy tort Elza. Nie jestem wybitną kucharką i robiłam taki tort po raz pierwszy. Zapewniam, że tort jest zaskakująco łatwy w wykonaniu, a efekt zachwycający.
Uzupełnieniem tematycznych urodzin był sernik na zimno oraz galaretki dla dzieci "Kraina Lodu".
Przepis na biszkopt - tortownica 23 cm:
· 4 duże jajka
· 3/4 szklanka cukru
· 1 łyżka oleju
· 3/4 szklanka mąki pszennej tortowej
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· łyżeczka proszku do pieczenia
Białka dokładnie oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy białka na sztywna pianę, pod koniec dodajemy powoli cukier. Do piany dodajemy powoli żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy do jednolitej masy. Polewamy olej i mieszamy łyżką. Tortownice wykładamy papierem, brzegi można posmarować masłem/margaryną i posypać bułką tartą. Do piekarnika wcześniej nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza, wkładamy ciasto i pieczemy około 50-55 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków, czy ciasto jest gotowe (patyczek musi być suchy po wyjęciu z biszkoptu).
· sok wyciśnięty z 1 cytryny
· 1 łyżka przegotowanej wody
· 3-4 łyżeczki cukru pudru
Składniki mieszamy i za pomocą łyżeczki lub spryskiwacza nasączamy biszkopty przy przekładaniu kremem. Uwaga nie nasączamy zbyt dużo, bo później tort będzie niestabilny.
Krem:
· 500 ml śmietany kremówki
· szklanka cukru pudru
· 500 g serka mascarpone
· 1 śmietan-fix
W dużym naczyniu zaczynamy ubijać mocno schłodzoną śmietanę. Gdy zaczyna gęstnieć, dodajemy najpierw śmietan-fix, później cukier puder. Następnie powoli dodajemy rozdrobniony serek mascarpone. Miksujemy do powstania gęstej, kremowej masy.
Kremem przekładamy blaty biszkoptowe na powierzchni, na której będziemy podawać tort. Do przełożenia wykorzystałam również domowy dżem z jeżyn, który nałożyłam na co trzecią warstwę tortu. Tort umieszczamy w lodówce, a w tym czasie przygotowujemy krem maślany, aby nasza masa cukrowa dobrze się trzymała.
Kremem przekładamy blaty biszkoptowe na powierzchni, na której będziemy podawać tort. Do przełożenia wykorzystałam również domowy dżem z jeżyn, który nałożyłam na co trzecią warstwę tortu. Tort umieszczamy w lodówce, a w tym czasie przygotowujemy krem maślany, aby nasza masa cukrowa dobrze się trzymała.
Krem maślany pod masę cukrową:
· 200 g masła
· 2 szklanki cukru pudru
· 2 łyżki mleka
Masło utrzeć w misie miksera razem z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać mleko i dalej ucierać. Krem powinien być gładki, nie za gęsty.
Przed przystąpieniem do nałożenia kremu maślanego z naszej lalki ściągamy suknie, a nogi zabezpieczamy folią. Można skorzystać z gotowych lalek bez nóg, lub je ściągnąć samodzielnie, ale nasza lalka miała być prezentem dla solenizantki, więc musiała być cała. Dodatkowym plusem zakupionej lalki jest fakt, że posiada górną część plastikową niewymagającą ozdobienia lukrem oraz prześlicznego Olafa.
Przed przystąpieniem do nałożenia kremu maślanego z naszej lalki ściągamy suknie, a nogi zabezpieczamy folią. Można skorzystać z gotowych lalek bez nóg, lub je ściągnąć samodzielnie, ale nasza lalka miała być prezentem dla solenizantki, więc musiała być cała. Dodatkowym plusem zakupionej lalki jest fakt, że posiada górną część plastikową niewymagającą ozdobienia lukrem oraz prześlicznego Olafa.
W środku tortu wycinamy delikatnie otwór, w którym umieścimy lalkę. Kremem maślanym pokrywamy cały tory na zewnątrz. Ja robię to dokładnie, ale bardzo oszczędnie, ponieważ nie przepadam za nim. Tak przygotowany tort odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Dekoracja:
· 2 opakowania lukru plastycznego białego
· 1 tubka barwnika spożywczego - niebieski
· ozdoby cukrowe - śnieżki oraz perełki
Masę cukrowa można wykonać samodzielnie, ale z braku czasu można sobie pomóc gotowymi składnikami. Do białego lukru dodajemy niebieski barwnik do uzyskania odpowiedniego odcienia.
Następnie masę cukrową rozwałkowujemy na kształt koła o grubość 4-3 mm. Gotowy blat cukrowy nakładamy na tort. Wygładzamy i modelujemy fałdy sukni, nadmiar odcinamy. W miejscu otworu nacinamy krzyżyk i odchylamy lukier, wkładamy lalkę i obklejamy lukrem. Następnie w dowolny sposób dekorujemy suknie naszej Elzy. Gotowe!
Zabawa cudowna, a radość dziecka bezcenna :) Polecam!
Bardzo się cieszę, że tu jesteś! Mam nadzieję, że wpis
Ci się spodobał.
Zapraszam do komentowania tu lub na FB.
Pozdrawiam!
Wspaniały tort! Patrząc na efekt końcowy, wydaje się trudny. Jednak fajnie rozpisałaś kolejne etapy.
OdpowiedzUsuńMoja córeczka również uwielbia Elzę. Mamy w domu lalkę, która śpiewa "Mam tę mooooc.." ehh Łatwo nie jest :)).
ha ha! Wyobrażam sobie, że nie jest łatwo :)
UsuńPiękny tort, aż żal go zjeść :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńSuper tort! Naprawdę!! Miesiąc temu też mieliśmy urodziny z Elsą w roli głównej! Ale... kupiłam gotowca :P :P
OdpowiedzUsuńHaha, ja to mieszkam w Krainie Lodu ;)
OdpowiedzUsuńŁal ale świetny
OdpowiedzUsuńWow! Pięknie zrobiony tort! Mam nadzieję, że wszystkim smakował! Ja to zawsze zamawiam torty, które również są piękne. Jest w ogóle taka świetna strona e-torty.pl . Możecie sobie tam zamówić tort bez wychodzenia z domu, z dostawą prosto pod drzwi. Torty zawsze są świeże, pyszne i robią wrażenie na gościach. Myślę, że warto skorzystać, jeśli nie macie czasu piec lub jeśli po prostu nie potraficie.
OdpowiedzUsuń