Chrupiące wafle wypiekane w gofrownicy, uwielbiane zarówno
przez dzieci jak i dorosły. Doskonałe rozwiązanie na
deser, podwieczorek czy słodkie śniadanie.
Jest wiele różnych przepisów, a każdy banalny w przygotowaniu. Zawsze jednak warto dobrać przepis i czas pieczenia do parametrów posiadanej gofrownicy. Dopracowany przepis zadowoli
najwybredniejszych smakoszy i z pewnością wybawi każdą mamę z opresji przygotowywania i wymyślania posiłków, które skonsumują pociech bez marudzenia.
Przepis podstawowy:
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (najczęściej rezygnuje)
- szczypta soli
Oddzielamy dokładnie białka i żółtka jaj, a następnie ubijamy białka na sztywną pianę. Gdy ogranicza mnie czas rezygnuje z tego punktu i dodaję do pozostałych składników całe jaja. Mieszamy wszystkie składniki, pamiętając o stopniowym dodawaniu na końcu ubitej piany. Całość delikatnie mieszamy na jednolite puszyste ciasto gofrowe.
Na przygotowaną wcześniej gofrownicę tzn. wysmarowaną odrobiną oleju i nagrzaną, wylewamy równomiernie porcje ciasta. Pieczemy ok. 5 minut do zarumienienia.
Podstawowy przepis można zmodyfikować dodając kakao, cynamon, wanilię itp. A nasze pyszne gofry możemy jeść solo lub podane z ulubionymi dodatkami np. bitą śmietaną, owocami, miodem, dżemem itp.
Smacznego :)
A jakie są Wasze ulubione gofry ?
Bardzo się cieszę, że tu jesteś! Mam nadzieję, że wpis
Ci się spodobał.
Zapraszam do komentowania tu lub na FB. Pozdrawiam!
Mmm ale ty tutaj smaki od rana mi serwujesz :O
OdpowiedzUsuń