Komponując swój jadłospis należny brać pod
uwagę aktualne potrzeby naszego organizmu oraz okoliczności
zewnętrzne, takie jak porę roku, dnia, czy pogodę.
W okresie zimowym musimy pamiętać, aby włączyć do diety pokarmy, które rozgrzewają nasz organizm. Dzięki właściwemu doborowi składników możemy wzmocnić nasza odporność i ochronić się przed infekcjami. W kuchni polecane jest wykorzystanie przypraw i warzyw rozgrzewające o działaniu antybakteryjnym - pieprz, papryczka chili, imbir, czosnek, cebulę. Warto pamiętać równie o dodatku oleju rafinowanego, który zawiera najmniej niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych, a zawiera najwięcej (poza olejem lnianym) niezbędnych kwasów tłuszczowych
z rodziny Omega-3.
„Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że
nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także dba o zdrowie moje i
moich najbliższych.”
Rozgrzewający kurczak na ostro.
- filet z kurczaka
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka marchewki
- 2 ząbki czosnek
- 1 papryczka chili
- przyprawy (sól, pieprz, bazylia, pietruszka)
- 4 łyżki olej rzepakowy
Czosnek, cebulę oraz papryczkę chili przepościć przez praskę, połączyć z przyprawami oraz olejem rzepakowym, natrzeć sosem pokrojony filet z kurczaka. Marynować mięso przez około godzinę w lodówce. Po tym czasie położyć kurczaka na rozgrzanej, lekko skropionej olejem rzepakowym
patelnię grillową i smażyć przez 8 - 10 minut. Grilować również kawałki cebuli i marchewkę.
Kurczaka podawać z grillowanymi warzywami oraz kaszami.
Kurczak z grillowanymi warzywami i kasza orkiszową. |
Bardzo się cieszę, że
tu jesteś! Mam nadzieję, że wpis Ci się spodobał. Zapraszam do komentowania tu
lub na FB. Pozdrawiam!
Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń