Dzisiaj zapraszam na szybkie, smaczne i dietetyczne oponki
z serem.
Najlepiej smakują tuż po przygotowaniu, jeszcze trochę ciepłe z cukrem pudrem lub dżemem.
Uwielbiam tradycyjne oponki serowe opiekane na głębokim oleju, ale dla osób, które nie lubię zapachu tłuszczu i wiszenia nad garnkiem polecam wersję z piekarnika. Jest to również doskonała opcja dla osób, które liczą kalorie i dbających o linie.
Składniki (na 30 sztuk):
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki śmietany
250 g sera białego chudego
2 jajko
1 żółtka
3 łyżki cukru np. trzcinowego
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki śmietany
250 g sera białego chudego
2 jajko
1 żółtka
3 łyżki cukru np. trzcinowego
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Mąkę przesiej z sodą, proszkiem do pieczenia oraz połącz z dwoma rodzajami cukru. Dodaj jajka oraz żółtko, następnie śmietanę i ser biały. Wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta. Rozwałkuj na grubość 1 cm i wycinaj krążki szklanką, a w środku dziurkę np. kieliszkiem lub nakrętką. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut do zarumienienie.
Bardzo się cieszę, że tu jesteś! Mam nadzieję, że wpis Ci się spodobał.
Zapraszam do komentowania tu lub na FB. Pozdrawiam!
Zapraszam do komentowania tu lub na FB. Pozdrawiam!
Mniam ale narobiłaś mi smaka wieczorową porą :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować Twój przepis :)
Daaaawno nie jadłam oponków...
OdpowiedzUsuństrasznie suche wyszły - tak ma być?
OdpowiedzUsuńPrzypuszczam, że należy skrócić czas lub zmniejszyć temperaturę pieczenia. Niestety każdy piekarnik ma indywidualne parametry :(
UsuńZrobiłam wszystko wg przepisu i niestety oponki są po prostu niesmaczne soda i proszek aż szczypią w język chyba to niezbyt trafiona mieszanka. Niewiele mają wspólnego z tradycyjnymi oponkami, odradzam ten przepis.
OdpowiedzUsuń