Muffinki kakaowe to proste, szybkie danie, które zawsze się
udaje i wszystkim smakuje. Znakomite na co dzień, ale również wspaniałe nadają się na święta, ponieważ ich możliwość stylizacji jest nieograniczona. Chcesz spędzić chwilę z dziećmi na wspólnym gotowaniu, to polecam właśnie przygotowanie muffinki.
Wersja podstawowa dla osób, które nie preferują ciasteczek z nadzieniem (czyt. moje dzieci)
Składniki:
250g mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
½ szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
Do ozdoby:
kolorowe, czekoladowe cukierki
czekoladowa posypka
bita śmietana
Wykonanie:
kolorowe, czekoladowe cukierki
czekoladowa posypka
bita śmietana
Wykonanie:
Do jednej miski wsypujemy i mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki: mleko, olej rzepakowy, jajka. Do suchych składników wlewamy mokre,
mieszamy bardzo krótko i niedokładanie. Pamiętaj zbyt długie wyrabianie ciasta spowoduje, że
babeczki będą zbite. ciasto przelewamy do papilotek na muffinki i całość wstawiamy do piekarnika na 20 minut w 175 st. Po wystygnięciu ozdabiamy bitą śmietaną, posypką czekoladową oraz kolorowymi jajeczkami.
Składniki na krem :
250 ml śmietanki kremówki 36 %1 opakowanie Śmietan-fixu
2 łyżeczki cukier puder
oraz:
1 banansok z cytryny
Wykonanie:
Banana kroimy w maleńką kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie
ściemniał. Ubijamy na sztywno śmietaną, pod koniec dodając wymieszany
śmietan-fix z cukrem. Środka każdej muffinki delikatnie wydrążamy, pozostałe ciasto kruszymy. Do każdej wydrążonej babeczki wkładamy pokrojone banany, następnie za pomocą szprycy
przykrywamy je ubitą śmietanką tworząc lekki kopiec. Wierzch posypujemy
rozkruszonym ciastem czekoladowym, lekko dociskając. Ozdabiamy resztą śmietany, posypką czekoladową oraz kolorowymi cukiereczkami.
Babeczki przechowujemy w lodówce i podajemy po około 1-2 godz. po stężeniu
3 powody, dla których wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego:
1. Nienasycone kwasy tłuszczowe Olej rzepakowy to wspaniałe źródło korzystnych dla
zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych.
2. Witaminy E i K Wraz z wiosennym przesileniem warto zadbać o dostarczenie naszemu organizmowi odpowiedniej dawki witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej rzepakowy to nie tylko źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale jest
również bogaty w witaminy E i K. Witamina E zawarta w
oleju rzepakowym jest silnym naturalnym antyoksydantem, który chroni
organizm przed nadmiarem wolnych rodników i innych reaktywnych form
tlenu w przemianach metabolicznych. Witamina K bierze udział w procesie krzepnięcia
krwi oraz działa
profilaktyczne i leczniczo osteoporozy.
3. Wszechstronne zastosowanie Olej rzepakowy ma neutralny smak i zapach, dzięki czemu wydobywa smak oraz aromat dań. Olej rzepakowy doskonale nadaje się przygotowania do wielu wielkanocnych potraw smażonych, do przygotowania domowych sosów, majonezów, które są nieodłącznym elementem tych świat i oczywiście świetne sprawdza się w wypieku ciast np. babka cytrynowa.
Bardzo się cieszę, że
tu jesteś! Mam nadzieję, że wpis Ci się spodobał. Zapraszam do komentowania tu
lub na FB. Pozdrawiam!
Jakie apetyczne ;*
OdpowiedzUsuń:)i takie są :)
UsuńPoczęstujecie? ;-)
OdpowiedzUsuńNo pewnie :) Kiedy wpadniecie?
UsuńUwielbiamy razem córką robić muffinki zazwyczaj może wszystko mała wymieszać i jest świetna zabawa:)
OdpowiedzUsuńI to jest największy plus muffinek -łatwe, szybkie i przyjemne przygotowanie :)
UsuńBardzo fajny i szybki przepis ;) My pieczemy co wtorek więc przepis się przyda ;)
OdpowiedzUsuńObserwuję :)
:)
UsuńWyglądają rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńPiękna dekoracja, gratuluję. Choć na co dzień pewnie polałabym to grubą warstwą czekoladowej polewy z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ bo uwielbiam bardzo czekoladowe słodkości. polewa jest naprawdę świetna, sprawdza się do wszystkich ciast i deserów. Z czystym sumieniem polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń