Wiosna to idealny moment na zmiany w kuchni, wprowadzenie nowych smaków i aromatów. A nie ma na to lepszego sposobu, jak wykorzystanie ziół.
Wiosna to gorący okres dla miłośników aromatycznych ziół, pełny młodych pokrzyw, kwiatów bzu i pąków porzeczki. Brzmi niesamowicie! Wyruszamy nową drogą kulinarną.
Tytuł: Dzikie zioła sezonowo. 60 przepisów na zaskakujące potrawy z aromatycznymi chwastami w roli głównej
Autor: Piotr Ciemny
Wydawnictwo: Znak Koncept
Data wydania: 13.04.2022
Liczba stron: 256
Kategoria: Zdrowie i uroda
W pięknie wydanej książce Piotr Ciemny, pasjonat chwastów, dzikich ziół i natury - jak sam mówi o sobie, zabiera nas kulinarną przygodę. W swojej najnowszej książce Dzikie zioła sezonowo. 60 przepisów na zaskakujące potrawy z aromatycznymi chwastami w roli głównej odkrywa przed nami pomysłowe i nowoczesne przepisy na każdą porę roku, a wszystkie w oparciu o dary natury.
Ta książka to zbiór informacji o najciekawszych dzikich ziołach stosowanych w kuchni. Znajdziemy tu opisy roślin wraz z fotografiami, ciekawostki, wskazówki jak je wykorzystać i oczywiście przepisy kulinarne z propozycją podania. Są zupy, sałatki, desery i sezonowe napary. Znajdziemy tam przepis na czekoladki z kwiatostanami sosny, marynowane liście mniszka, syrop z głogu, czy sałatkę z liści lipy.
Autor stworzył kompendium wiedzy dla każdej pory roku, dzięki czemu łatwo możemy podążać za zmieniającym się rytmem przyrody. Całość treści została przedstawiona w przystępnej formie, a najważniejsze informacje zaznaczono w kolorowych ramkach. Na końcu książki nie zabrakło również krótkiego słownika najistotniejszych pojęć oraz spisu chwastów z odnośnikiem do konkretnej strony. To wszystko sprawa, że książka będzie dobrze służyć także osobom, które stawiają pierwsze kroki w kuchni "chwastowej". Bardzo podoba mi się również bezpośrednie podejście autora do czytelnika. W czasie lektury na się wrażenie, że prowadzimy przyjacielską rozmowę z panem Piotrem.
Książka zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na ciekawy temat, ale również piękne wydanie. Twarda oprawa, dobrej jakości papier, dopracowane wykończenie graficzne oraz przyciągające fotografię. Z pewnością będzie ozdobą nie jednej kuchni i świetnym pomysłem na prezent.
Fajnie jest się inspirować takimi przepisami, dziękuję za polecenie.
OdpowiedzUsuńCudowna książka, sama korzystam z chwastów ile się da i jak się da :-)
OdpowiedzUsuńAle cudo! Lubię przeglądać takie książki. Zawsze czegoś ciekawego się z nich dowiem :)
OdpowiedzUsuń