Olej słonecznikowy obok oleju rzepakowego jest jednym z najpopularniejszych tłuszczów roślinnych stosowanych w naszych kuchniach. Ogólne dostępny, przystępnej cenie jest ceniony przez kulinarnych smakoszy.
Olej słonecznikowy rafinowany i nierafinowane
Olej
rafinowany, czyli tłoczony na ciepło
poddawany jest działaniu wysokiej temperatury i substancji chemicznych. Natomiast nierafinowany, czyli tłoczony na zimno uzyskiwany jest w wyniku
obróbki mechanicznej, dzięki czemu zachowują więcej prozdrowotnych właściwości. Możemy go poznać po charakterystycznej ciemnożółtej barwie, wyrazistym smaku oraz delikatnym aromacie.
Olej słonecznikowy i witamina A
Olej słonecznikowy tłoczonym na zimno wyróżnia się największą zawartością witaminy E spośród wszystkich olejów. W porównaniu do oleju rzepakowego zawiera jej aż dwukrotnie więcej. Witamina E ma silne działanie przeciwutleniające, przeciwdziała starzeniu się organizmu oraz bezpłodności, dlatego często nazywamy
ją witaminą młodości i płodności.
Olej słonecznikowy i fitosterole
Olej słonecznikowy
jest również doskonałym źródłem fitosteroli. Codzienne spożywanie fitosteroli zapobiega zmianom miażdżycowym w naczyniach krwionośnych. Jednak należny pamiętać, aby nie przekraczać dziennej dawki tj. do 3 g dziennie, gdyż również jego nadmiar w naszej diecie jest niekorzystny.
Olej słonecznikowy i kwasy tłuszczowe.
Kwasy omega-3 i omega-6 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i powinny być regularnie dostarczane do naszego organizmu. Olej słonecznikowy, w porównaniu do innych olejów, jest najbogatszy w wielonienasycony kwas omega-6. Kwasy te obniżają poziom cholesterolu, wspomagają leczenie zaburzeń hormonalnych, cukrzycy i pozytywnie wpływa na naszą skórę. Niestety wysoka zawartością kwasów
tłuszczowych z grupy omega-6 idzie w parze z niewielką obecnością kwasów omega-3.
Smakowe oleje słonecznikowe BIO w mojej kuchni
Olej słonecznikowy ma delikatny smak i zapach podobny do nasion słonecznika, dzięki czemu stanowi doskonała bazę do przygotowanych potraw. Należy również pamiętać, że pod wpływem wysokiej temperatury olej
słonecznikowy ulega rozpadowi z uwolnieniem szkodliwych substancji. Dlatego olej tłoczone na zimno należy stosować wyłącznie na zimno,
wówczas to w pełni możemy korzystać z ich dobroczynnych właściwości.
Doskonale pasują do sałatek i surówek warzywnych, past, dressingów oraz
sosów Winegret. Idealnie nadają się również do stosowania na zimno do
pieczywa, kasz, ziemniaków, makaronu,
serów, ryb oraz mięs.
Na rynku znajdziemy zdrowe tłoczone na zimno oleje słonecznikowe, ale również niesamowicie aromatyczne oleje smakowe z naturalnymi dodatkami. Takie oleje pozwolą nam na przygotowanie wyśmienitych potraw
oraz wzbogacą nasze kulinarne doświadczenia. W ofercie olejów smakowych
BIO firmy SemCo znajdziemy 11 aromatycznych produktów - olej słonecznikowy o smaku czosnku, ostrej papryki, orzecha włoskiego, pieprzu, imbiru,
pomidorów, bazylii, prażonej cebuli, borowika, curry oraz trufli.
KONKURS "Oleje SemCo dla każdego!"
Zadanie:
- wybierz smak BIO Oleju Słonecznikowego od SemCo, który chciałbyś/chciałabyś spróbować i w jednym zdaniu uzasadnij swój wybór. Swoją odpowiedź umieść w komentarzu poniżej lub na FB Mama do Sześcianu.
- bądź z nami na Mama do Sześcianu oraz z naszym sponsorem SemCo.pl
Nagroda:
- 4 BIO Oleje słonecznikowe wzbogacone naturalnym aromatem
Termin :
- 07.11 - 21.11.2019
Pełen Regulamin:
- znajdziesz w poście Regulamin konkurs "Oleje SemCo dla każdego!"
WYNIKI!
BIO Oleje słonecznikowe wzbogacone naturalnym aromatem od SemCo zagoszczą w kuchni Pani
Patrycji :
Wow, ile aromatycznych smaków, aż ciężko się zdecydować i wybrać jeden, konkretny. Każdego bym chciała wypróbować. Zamykam więc oczy i losuję! :) Mój wybór to: Bio olej tłoczony na zimno o aromacie czosnku! Jest jesień, zbliża się zima, więc czosnek to idealny wybór. Oliwa wzbogaci smak dań kuchni śródziemnomorskiej, ryb oraz warzyw. Myślę, że to idealny wybór dla naszej Rodzinki!♥
Który smak wybierasz?
Bardzo się cieszę, że tu jesteś! Mam nadzieję, że wpis
Ci się spodobał.
Zapraszam do komentowania tu lub na FB. Pozdrawiam!
Nigdy nie słyszałam o olejach smakowych, jestem ich bardzo ciekawa.
OdpowiedzUsuńJako pierwszego spróbowałabym oleju wzbogaconego smakiem cebulki prażonej, bo myślę, że bardzo ciekawie mógłby on wzbogacić smak potraw, a ja lubię potrawy dobrze doprawione.
To prawda ten smak jest intrygujący :)
UsuńKiedyś uzywaliśmy olejów smakowych i sprawdzały się świetnie.
OdpowiedzUsuńdoskonale podkreślają smak potraw :)
UsuńWybrałbym smak Orzech Włoski, ponieważ według mnie jest najbardziej uniwersalny, zwłaszcza jeśli chodzi o używanie tego oleju jako dodatku smakowego do dań zimnych, takich jak sałatki. Inne marki oferujące oleje smakowe ograniczają się zazwyczaj do ostrej papryczki, a nie o to chodzi, żeby wszystko było ostre. Czasami chodzi o delikatne wzbogacenie smaku. I mam nadzieję, że dzięki orzechowemu olejowi mógłbym to osiągnąć :)
OdpowiedzUsuńIdealny wybór!
UsuńTemat mi znany i lubiany :)
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńKtóry wybierasz jako pierwszy?
UsuńJa bardzo lubię olej sezamowy. Ma świetny smak i stosuję go do orientalnych potraw.
OdpowiedzUsuńBardzo chciałbym spróbować oleju o smaku orzechów włoskich. Myślę że świetnie komponował by się z sałatkami oraz nadawałby się do placuszków na słodko. Uwielbiam eksperymentować ze smakami więc taki zestaw to dla mnie raj.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy z połączenie placuszków i oleju o smaku orzecha włoskiego
Usuń:)
Ja chętnie sprobowała bym wszystkie wiem, że do sałatek by się dobrze nadały ☺
OdpowiedzUsuńDo sałatek sprawdzają się idealnie :)
UsuńZdecydowanie wybrałabym trufle. Oleje smakowe często robię sama, ale takiego raczej nie uda mi się zrobić. Jestem bardzo ciekawa smaku, już mam w głowie mnóstwo pomysłów na jego wykorzystanie! :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, smak zaskakujący :)
UsuńMarzy mi się spróbować oleju z aromatem orzecha włoskiego. Dlaczego właśnie ten? Bo nigdy nie widziałam takiego połączenia smaków, a myślę że byłby to fajny dodatek np. Do sałatek. Poza tym bardzo lubię w różnych daniach posmak orzechow.
OdpowiedzUsuńSmak orzechowy sprawdza się doskonale w skłatkach :)
UsuńA ja bym olej o smaku trufli wybrała i bym moje potrawy nim oczarowała,
OdpowiedzUsuńgdyż wiem- ten aromat sprawi, że na twarzach moich "domowych smakoszy" wielkie przepyszne zdziwienie się pojawi!
Lubię dwa profile jako Agnieszka Szczygieł.
Opinia domowników najwazniejsza!
UsuńTrudno jest JEDNYM zdaniem napisać dlaczego kocham kasze, dlaczego BIO Olej Słonecznikowy ORZECH WŁOSKI odnalazłby się w mojej kuchni, dlaczego jego smak by mnie zainspirował, dlaczego wzbogaciłby, odmienił, zaczarował moje kaszowe zupy, koktajle, ciasta, sałatki i kaszotta, dlaczego do tej pory nie miałam okazji się z nim spotkać i dlaczego z całego serca pragnę to zmienić...
OdpowiedzUsuńAlicjaruz@op.pl
Powstanie wiele pysznych dań. Dziękuję Za zgłoszenie :)
UsuńZdecydowanie ten o smaku imbiru, który przyjemnie rozgrzewa od środka - w efekcie jesienią wszystko jest z imbirem lepsze niż bez, zaczynając od gulaszu warzywnego, przez czekoladę, a na cieście marchewkowym kończąc :-D
OdpowiedzUsuńImbir to wspaniały pomysł na jesień :)
UsuńUwielbiam prażoną cebulkę jako posypkę i dodatek do wielu dań, choć jest łatwa w przygotowaniu, to niezbyt wdzięczna jako wyciskacz łez, dlatego chętnie uniknęłabym tej niezbyt przyjemnej czynności i tym razem wypróbowała ją w oleju, bo na pewno potrawy z nią, a zwłaszcza sałatki, smakowałyby wyśmienicie i podkręciły aromat.
OdpowiedzUsuńPraktyczne rozwiązanie, też lubię ułatwiać sobie prace w kuchni.
UsuńCebula prażona. Dodaję ją generalnie do wszystkiego, nawet do kanapek, a jej smak sprawia, że moje kubki smakowe szaleją i powiem szczerze, że nie wiem dlaczego akurat ten smak ale byłoby ciekawie przekonać się jak smakuje BIO Olej o smaku prażonej cebulki i już mnie mocno kusi, żeby usmażyć na nim pierś z kurczaka i sprawdzić czy będzie miała ten cudowny smak, ajjj ... ślinka cieknie ! :)
OdpowiedzUsuńOlej slonecznikowy z prażoną cebulką może wzbogacić smak naszych dań:)
UsuńBio Olej Imbir zaserwuję,
OdpowiedzUsuńniech rodzinka magii jesieni zasmakuje,
a moim sałatkom ten aromat doda pikanterii i wyrazistości
oraz rozgrzeje do czerwoności.
Piękny wierszyk :)
UsuńKiedy Bazylię do różnych potraw będę dodawała,
OdpowiedzUsuńza każdym razem do Włoch będę podróżowała,
nowy smak przygody odkrywała
i każdego dnia rzeczywistość kolorowała.
Marzy mi się włoska przygoda,
Usuńna razie tylko na talerzu :)