Strony

piątek, 1 maja 2020

Domowe drożdżówki z nutellą


Czasami w naszym domu goszczą słodkie bułeczki i ciasteczka. Dziś zapraszam na nasz ostatni hit, czyli  przepyszne drożdżowi z nutellą. Mięciutkie, puszyste ciasto drożdżowe i słodkie czekoladowo nadzienie. Łatwe do przygotowania, a smakują dzieciom i dorosłym. Świetne na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser.

Składniki na około 20 - 30 sztuk w zależności jak grubo pokroimy ciasto. Zapraszam, częstujcie się!


Składniki  na zaczyn:

  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml ciepłego mleka
Połączyć składniki i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.


Składniki na ciasto:

  • 90 ml mleka
  • 2 jajka i 1 żółtko (białko pozostawić do posmarowania drożdżówek)
  • 500 g mąki pszennej + 2 łyżki do podsypywania
  • 100 g drobnego cukru
  • 70 g masła
Do jajek dolać mleko i miksować przez około 5 minut. Następnie dodać przesianą mąkę, cukier,  miękkie masło oraz "wyrośnięte" drożdże. Wyrobić ciasto, aby było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski. Przykryte ręczniczkiem odstawić w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości (około 1 godzinę).


Do przełożenia: 

  • nutella (1 mały słoiczek 400 g, nie zużywam w całości) lub domowa ‚nutella"

Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, a następnie pozagniatać, podzielić na cztery części i  rozwałkować posypując stolnicę niewielką ilością mąki. Uformować dowolnej długości prostokąt i posmarować całość nutellą (ilość nutelli zależny od preferencji, ja smaruję oszczędnie, córka na bogato), złożyć brzegi do środka tak aby zachodziły na siebie. Pokroić na plastry wybranej szerokości, a następnie zwinąć. Dodatkowo można posmarować roztrzepanym białkiem. Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut (często pomijam tę krok, bo każdy już czeka na drożdżówki). Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200 st.C piekarnika i piec około 10 min. do zarumienienia się drożdżówek.



 Kto ma ochotę się poczęstować?


Bardzo się cieszę, że tu jesteś! Mam nadzieję, że wpis Ci się spodobał.
Zapraszam do komentowania tu lub na FB. Pozdrawiam!

4 komentarze:

  1. Ale zrobiłaś mi smaka na te słodkości! Da radę przesłać jakimś kurierem? :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodaję do zakładek! Koniecznie muszę sprawdzić Twój przepis, bo drożdżówki wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że bardzo interesujący przepis. Ja znam podobny, ale nieco zmodyfikowany i też wszystko wychodzi super. Jak tylko upiekę coś takiego, to każdemu wrzucam do pojemnika próżniowego od https://seeyoo.pl/ i cała rodzina zabiera ze sobą takie pyszności do pracy, szkoły itd. Myślę, że w ciągu dnia każdy potrzebuję zastrzyku energii, które właśnie dają takie wypieki. A że są one domowej roboty, to doskonale wiem, co jest w składzie i nie muszę się martwić o zdrowie moich bliskich, jeśli nie przesadzą z ilością tych słodkich przekąsek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiem, że z gotowaniem różnie bywa, ponieważ czasem trzeba przyrządzić coś na szybko, aby domownicy mogli zjeść ciepły posiłek. Wtedy najczęściej brakuje pomysłów. Na szczęście online jest ich całe mnóstwo i ja w ten sposób poznałam ostatnio fajną stronę https://zielonysrodek.pl/przepisy/ . Mają ogrom różnych przepisów.

    OdpowiedzUsuń